Фриц Хабер

Фриц Хабер  е немски химик, разработил, заедно с Карл Бош, процеса на Хабер-Бош -  метод за промишлено производство на амоняк, ключов за съвременната промишлена химия. Хабер е роден в Бреслау, Германия на 9 декември 1868 година. &nb

2010-12-09 14:51:03
Фриц Хабер
Фриц Хабер  е немски химик, разработил, заедно с Карл Бош, процеса на Хабер-Бош -  метод за промишлено производство на амоняк, ключов за съвременната промишлена химия.

Хабер е роден в Бреслау, Германия на 9 декември 1868 година.   Учи в Хайделбергския университет , а по-късно в Берлинския и Шарлотенбургския технически  университет.
Жени се за Клара Имервар през 1901 година.  Преди да започне своята академична кариера, той работи в бизнеса на баща си, който е пряко свързан с химията, и в Института за технология в Цюрих, заедно с Георг Лунге.

Докато е в Карлсруе, Хабер, заедно с  Карл Бош разработват  процеса Хабер -Бош,  с който чрез катализа на водород и  атмосферен азот  при висока температура и налягане  се получава амоняк.

За своя труд  Хабер получава Нобелова награда за химия през 1918 година. Процесът на Хабер-Бош е много важен за промишлената химия, тъй като производството на азотни продукти като  торове, експлозиви  и др. от природни ресурси,  като  натриев нитрат,например,  вече не е необходимо. Избягването на малтусианската  катастрофа се приписва на внезапната достъпност на евтин азотосъдържащ тор.

Хабер се занимава  активно и с проучването на химическите реакции, свързани с отделянето на топлина;  с адсорбационните ефекти и с  електрохимията. Голяма част от научната му дейност в периода 1911-1933 е проведена в Института за физическа химия и електрохимия в Берлин-Далем.

Хабер играе важна роля за развитието на химическите оръжия през Първата световна война, като част от тази работа се състои в изобретяването на противогази с абсорбиращи филтри.  В известен смисъл, химическите оръжия, използвани в Първата световна война, изправят един срещу друг нобеловите лауреати Фриц  Хабер и французина Виктор Гриняр.

Съпругата  на Хабер  се противопоставя на дейността му по разработването на бойни отровни вещества и се самоубива с неговото служебно оръжие,  след като той  ръководи първото използване на хлор.

Когато проучва ефектите на отровните газове, Хабер открива проста математическа връзка между концентрацията (C) на газа и времето (t), за което той се вдишва, която се изразява с формулата C * t = k, където k е константа. С други думи, излагането за дълго време на малко количество газ може да има същите последствия (например, смърт), каквито би имало излагането на голямо количество за кратко време. Тази връзка е известна като  Закон на Хабер.

Хабер се защитава от обвиненията за нехуманност, свързани с използването на бойни отровни вещества, като казва, че смъртта е смърт, независимо по какъв начин е причинена. През  20-те години той разработва цианидния газ Циклон Бе, използван като инсектицид (напр. като дезинфекционно средство), а  по-късно  и в концлагерите.

Хабер е принуден,  заради еврейския си произход,  да емигрира през 1934 година, след като е служил дълго време на своята страна. Умира в изгнание в Базел на 29 януари 1934 година след  тежко  боледуване.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия